ZDROWE ODŻYWIANIE

NIEDZIELA

Płatki owsiane z truskawkami, borówkami i migdałami
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego (250ml)
• 4 łyżki płatków owsianych
• ½ szklanki truskawek
• ¼ szklanki borówek
• 1 łyżeczka siemienia lnianego
• 1 łyżka płatków migdałowych

Płatki wsypać do rondelka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 10 min. aby płatki napęczniały. Gotową owsiankę podawać z truskawkami, borówkami i płatkami migdałowymi.


Kanapka z serem twarogowym, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 1 plaster sera twarogowego
• 2 plastry pomidora
• ½ jajka
• 6 plasterków ogórka kiszonego
• Pieprz czarny świeżo mielony

Jajko ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry. Na chleb pełnoziarnisty położyć plaster sera twarogowego, jajko, pomidora i ogórka. Całość oprószyć świezo mielonym pieprzem.


Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-miodowym
• 1 średni filet z kurczaka
• 1/3 puszki pomidorów w zalewie bez skórki
• ¼ średniej cebuli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
• 3 łyżki ryżu brązowego
• 1 porcja żółtej fasolki szparagowej

Pomidory wrzucić do garnka wraz z zalewą i zagotować, dodać sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, oliwę, miód i przyprawy. Gotować przez około 10 min ciągle mieszając. Po ostygnięciu całość dokładnie zmiksować. Do tak przygotowanego sosu włożyć pierś z kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Piec na grillu po 15 min z każdej strony. Podczas grillowania polewać mięso wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Gotową pierś podawać z ugotowanym ryżem brązowym i fasolką szparagową.

Sok marchewkowo-pomarańczowy z miętą
• 1 ½ średniej pomarańczy
• 3 średnie marchewki
• Kilka listków świeżej mięty

Pomarańcze i marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki, przepuścić przez sokowirówkę. Wyciśnięty sok podawać udekorowany świeżą miętą.


Sałatka z mozzarellą, orzechami włoskimi i estragonem
• 3 liście sałaty lodowej
• ½ średniej czerwonej papryki
• 5 pomidorków koktajlowych
• 4 kuleczki mini mozzarelli
• 4 gałązki estragonu
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Sos:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ łyżeczki miodu
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego estragonu
• ½ łyżeczki drobno posiekanej cebuli
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Przygotuj sos: cebulę i listki estragonu (kilka zostaw do dekoracji) drobno posiekaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z octem. Dopraw solą, musztardą, miodem i dodaj estragon z cebulką. Paprykę pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół. Na talerzu ułóż porwaną w palcach sałatę i poukładaj na niej paprykę, kawałki pomidorów i kuleczki mozzarelli. Całość polej estragonowym sosem i posyp pokruszonymi orzechami. Udekoruj z wierzchu gałązkami estragonu. Na końcu posyp świeżo zmielonym aromatycznym czarnym pieprzem.

Bułka pełnoziarnista z twarożkiem, łososiem i rukolą
• 1 bułka pełnoziarnista
• 2 cienkie plasterki sera twarogowego półtłustego
• 2 plastry łososia wędzonego
• 2 plastry cebuli czerwonej
• 1 garść rukoli
• Pieprz czarny świeżo mielony

Rukolę umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Bułkę przekroić na pół. Na każdej połówce położyć plaster sera twarogowego, łososia, cebulę i rukolę. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Koktajl bananowo-borówkowy z siemieniem lnianym
• 1 szklanka mleka 1,5% tł./mleka roślinnego
• ½ średniego banana
• ½ szklanki borówek
• a łyżka siemienia lnianego

Borówki umyć, zalać mlekiem, dodać siemię lniane, pokrojonego banana i zmiksować na jednolitą masę.


Zapiekanka z cukinią, marchewką i rozmarynem
• 1 średni ziemniak
• ½ średniej cukinii
• 1 średnia marchewka
• ¼ pęczka szczypiorku
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki, marchew i cukinię pokroić na grube plastry. Ziemniaki i marchew ugotować w posolonej wodzie na półtwardo. W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian warzywa. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°. Wstawić warzywa do pieczenia na ok. 30-40 min. Jak tylko się zarumienią, po ok. 20 min zmniejszyć temperaturę i piec zapiekankę jeszcze przez 20 min. Jogurt naturalny wymieszać razem z posiekanym rozmarynem, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem jogurtowym.


Surówka z kalarepką i orzeszkami pinii
• ½ średniej kalarepki
• ½ średniej marchewki
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka orzeszków pinii
• ¼ pęczka zielonej cebulki ze szczypiorkiem
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Kalarepę i marchewkę umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki, oliwę, sól, pieprz oraz czosnek. Warzywa polać sosem, wymieszać, a na koniec posyp orzeszkami pinii.

Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i awokado
• ½ średniej piersi z kurczaka (75g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy

Pierś z kurczaka umyć, włożyć do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 30 minut. Warzywa umyć i osuszyć, awokado obrać i pokroić w kostkę, a pomidora w ćwiartki. Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać pokrojone warzywa i kurczaka, polać oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Całość delikatnie wymieszać.

WTOREK

Kasza jaglana z jabłkiem, migdałami i suszoną żurawiną
• 3 łyżki kaszy jaglanej
• ½ średniego jabłka
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka płatków migdałowych
• 1 szklanka wody
• cynamon

Kaszę przepłukać gorącą wodą i gotować do momentu, gdy prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, płatki migdałowe i cynamon. Całość wymieszać i po 3 minutach zdjąć z ognia.


Sałatka z pomidorów z serem feta i bazylią
• 2 średnie pomidory
• 1 plaster sera feta
• 4 oliwki zielone
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Kilka listków świeżej mięty
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, oliwę z oliwek, posiekaną bazylię, przekrojone na pół oliwki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Grillowany dorsz z cukinią i papryką
• 1 średni filet z dorsza
• ¼ średniej cukinii
• ¼ średniej papryki
• ¼ średniej cebuli czerwonej
• ¼ cytryny
• 1 gałązka natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki ryżu dzikiego

Filet z dorsza umyć i osuszyć. Natrzeć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dorsza grillować przez ok. 20 min. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowego dorsza podawać z sałątką i gotowanym dzikim ryżem.


Koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i pomarańczą
• 1 garść świeżych liści szpinaku
• ½ średniego ogórka zielonego
• ½ średniej pomarańczy
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Kawałek korzenia imbiru o dł. ok. 2cm
• ½ szklanki wody (125ml)

Pomarańczę podzielić na cząstki, ogórka pokroić na kawałki, imbir w plastry. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pomidory faszerowane jajkiem i cebulą
• 2 średnie pomidory
• 2 ½ jajka
• ½ średniej cebuli
• ½ pęczka natki pietruszki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka wymieszać z cebulą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić ½ surowego jajka i wymieszać całość razem z posiekaną natką pietruszki. Pomidory umyć, osuszyć i ściąć z nich czubki. Pomidory wydrążyć i nadziać wcześniej przygotowanym farszem. Wydrążony miąższ pomidorowy udusić na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek, wody i soli. Do sosu włożyć nadziewane pomidory, zakryć je kapeluszami i dusić przez ok. 5 min tak, aby surowe jajko w farszu się ścięło.


ŚRODA

Jajecznica z cebulą i pomidorami
• 1 jajko
• 2 białka jaja kurzego
• ½ średniej cebuli
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• sól prowansalska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 kromki chleba razowego
Umytą cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i dolać odrobinę wody.
Dusić aż cebula delikatnie zmięknie, a następnie dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
Przyprawić solą prowansalską i pieprzem. Dodać jajka, doprawić do smaku.
Pokroić pomidorki na ćwiartki i dodać do gotowej jajecznicy. Jajecznicę udekorować szczypiorkiem. Podawać z 2 kromkami chleba razowego.


Sorbet truskawkowy z miętą
• 1 szklanka truskawek
• ½ średniego banana
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• Listek świeżej mięty

Truskawki i banan zamrozić. Zamrożone owoce i jogurt naturalny zmiksować. Gotowy sorbet udekorować listkiem świeżej mięty.


Szaszłyki z kurczakiem, papryką i młodymi ziemniakami
• 1 średni filet z kurczaka
• ¼ średniej papryki czerwonej
• ¼ średniej papryki żółtej
• 1 młody ziemniak
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, imbir, bazylia

Filet z kurczaka umyć i pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę z oliwy i przypraw: soli, pieprzu, imbiru i suszonej bazylii. Włożyć do niej mięso i odstawić do lodówki na 30 min. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w dużą kostkę. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 15 min. po ugotowaniu pokroić na ćwiartki. Na patyczki szaszłykowe nabijać na przemian kawałki kurczaka, papryki i ziemniaków. Grillować przez około 20 min, aż mięso i ziemniaczki będą miękkie

Chłodnik ogórkowy z koperkiem
• 1 średni ogórek
• 1 jajko
• 1 szklanka maślanki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• ½ ząbka czosnku
• Sól morska

Ogórka umyć, obrać ze skórki i posiekać w drobną kostkę. Do maślanki dodać ogórka, koperek, zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekany szczypiorek i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Chłodnik podawać z posiekanym jajkiem.


Sałatka z białą fasolą, papryką i kiełkami
• 100g białej fasoli
• ½ średniej cebuli
• ½ średniej papryki
• 1 średni pomidor
• 1 łyżka kiełków brokuła
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• ¼ papryczki chilli
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Odcedzić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w talarki, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełkami wymieszać. Oliwę, sok z cytryny, ocet winny, posiekany drobno czosnek, pietruszkę i chilli połączyć i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos dokładnie wymieszać i polać nim warzywa.

CZWARTEK

Owsianka z bananem, orzechami i imbirem
• Płatki owsiane 4 łyżki (40g)
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
• Banan ½ średniego (60g)
• Suszona żurawina 1 łyżka
• Orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
• Cynamon szczypta
• Imbir szczypta

Płatki owsiane, cynamon i imbir wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty. Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojonego banana, żurawinę i orzechy.


Koktajl truskawkowy z otrębami pszennymi i migdałami
• 1 szklanka truskawek
• ¾ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka płatków migdałów
• 2 łyżki otrąb żytnich

Truskawki zmiksować z jogurtem naturalnym i otrębami pszennymi. Gotowy koktajl posypać płatkami migdałów.

Sałatka z kurczakiem, papryką i kuskusem
• 1 średni filet z kurczaka
• 1 średni pomidor
• ¼ średniej papryki czerwonej
• ¼ średniej papryki żółtej
• ½ średniego ogórka zielonego
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 4 łyżki kaszy kuskus
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, słodka papryka, curry

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i zamarynować w oliwie z solą, pieprzem, słodką papryką i ½ łyżeczki curry. Następnie pierś podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i podpiec go w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° przez 10 minut. W rondelku zagotować bulion warzywny z ½ łyżeczki curry. Do bulionu wsypać kuskus, przykryć pokrywką i odstawić z ognia. Startą skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i miętę dodać do rondelka z kuskusem. Wymieszać kaszę i przykryć ponownie. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Do kaszy dodać warzywa, przyprawić sokiem z cytryny i oliwą oraz ewentualnie solą i pieprzem. Filet z kurczaka pokroić na plasterki i ułożyć na kaszy z warzywami.


Sok z zielonej pietruszki
• ½ pęczka świeżej natki pietruszki
• 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
• Sok wyciśnięty z ½ cytryny
• 1 łyżka miodu

Natkę dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować świeżą natką pietruszki.


Sałatka z rukolą, tuńczykiem i mozzarellą
• 2 garście rukoli
• ½ puszka tuńczyka w wodzie
• 5 pomidorków koktajlowych
• ¼ średniej czerwonej cebuli
• 4 kuleczki mini mozzarelli
Dressing :
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki oregano
• Sol morska, pieprz czarny świeżo mielony

Tuńczyka odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy opłukaną rukolę, na niej pozostałe składniki, całość polewamy dressingiem.

PIĄTEK

Sałatka z twarożkiem, papryką i kiełkami
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• ¼ średniej papryki żółtej
• 4 pomidorki koktajlowe
• 1 garść kiełków rzodkiewki
• 4 rzodkiewki
• 5 plasterków ogórka zielonego
• 2 kromki chleba żytniego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Warzywa umyć, ogórka pokroić w plasterki, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać kiełki rzodkiewki i posypać pokrojonym w kostkę serem twarogowym. Podawać z chlebem żytnim.


Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym i orzechami włoskimi
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 4 truskawki
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich

Owoce umyć, obrać i pokroić. Dodać jogurt naturalny i wymieszać. Sałatkę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.


Pieczony łosoś z sosem koperkowym i brokułami
• 1 średni filet z łososia
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• kilka łyżek soku z cytryny
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• ½ średniego brokuła
• 3 łyżki komosy ryżowej
Łososia dokładnie umyć, natrzeć odrobiną soli, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut. Tak przygotowane filety włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni. Piec pod przykryciem około 20 minut. Do jogurtu dodać posiekany koperek, odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz sól. Łososia podawać na ciepło z sosem koperkowym, ugotowaną komosą ryżową i brokułami.


Koktajl szpinakowo-miętowy
• 1 garść świeżego szpinaku
• kilka listków świeżej mięty
• 3/4 szklanki kefiru
• 1 łyżeczka miodu naturalnego

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.


Fasolka szparagowa z czosnkiem i oliwą
• 1 porcja fasolki szparagowej zielonej
• ¼ średniej cebuli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać pokrojoną fasolkę i wszystko razem podsmażyć. Dolać trochę wody, całość przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości fasolki czyli ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

SOBOTA

Jajko sadzone w papryce
• 2 jajka
• 2 kromki chleba pełnoziarnistego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• ½ średniej papryki czerwonej
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Paprykę przeciąć na pół, a następnie ukroić dwa grube krążki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć krążki papryki. Następnie do środka wbić jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajka zapieczone w papryce ułożyć na kromkach pieczywa. Podawać z resztą pokrojonej papryki.


Koktajl owocowy z jogurtem naturalnym
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• ½ szklanki truskawek
• ½ szklanki jogurtu naturalnego


Banana, kiwi i truskawki umyć, osuszyć i pokroić. Owoce zmiksować razem z jogurtem.

Ciecierzyca z natką pietruszki i pomidorkami
• 1/3 szklanki ciecierzycy
• 10 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia

Ciecierzycę przed ugotowaniem namoczyć. Następnie odcedzić, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przełożyć na patelnię do pomidorków, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić przez kilka minut. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.


Krem jarzynowy z grzankami pełnoziarnistymi
• 1/2 brokuła
• 2 średnie marchewki
• 1 łodyga selera naciowego
• 1/2 ząbka czosnku
• 1/3 średniej cebuli
• ½ średniej pietruszki
• 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
• ziele angielskie, liść laurowy
• sól morska, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kurkuma,

Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać liść laurowy, obrany czosnek i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu całość zmiksować (po wyjęciu ziela angielskiego i liścia laurowego) i doprawić do smaku przyprawami. Gotowy krem podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.


Sałatka z indykiem, porem i szalotką
• ½ filetu z indyka (75g)
• ¼ główki sałaty
• 1 garść rukoli
• 1 mały kawałek pora
• ¼ cebuli szalotki
• 2 plastry pomidora suszonego
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ łyżeczki musztardy
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano

Szalotkę umyć i drobno posiekać, posypać solą i odstawić na 5 minut. Szalotkę zalać octem winnym i pozostawić do marynowania. Następnie dodać musztardę i wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek, tymianek, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umyć i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozmaryn, chwilę smażyć, następnie dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Porwaną sałatę przełożyć do miski, dodać pokrojonego w krążki pora, rukolę, pokrojone pomidory suszone i mięso. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

do góry więcej wersja klasyczna
Wiadomości (utwórz nową)
Brak nieprzeczytanych wiadomości